Hoe werkt een datacenter? Ons netwerk uitgelegd

Inner page hero image

In deze 3de en laatste blogpost uit onze reeks ‘hoe werkt een datacenter’ gaan we wat dieper in op de werking van het Xenius netwerk.  Wanneer je kiest voor de Xenius cloudoplossingen of voor colocatie in onze racks je applicaties dienen ten allen tijden online beschikbaar te zijn. En als het dan nog even kan via een supersnel netwerk. Hoe we dit  snelle netwerk  bij Xenius juist realiseren leggen we je uit in deze blogpost.

ICANN / RIPE

ICANN is de alles-overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de publieke internet resources (oa. ip space) – de baas van het Internet zeg maar -, ICANN verdeelt deze resources  op zijn beurt verder aan de RIRs.

Wat is een RIR ?

Een RIR is een organisatie die verantwoordelijk is  voor het uitdelen van de toegewezen internet resources door ICANN in zijn geografisch werkgebied die ze op zijn beurt  verder uitdeelt aan ISPs zoals Xenius. Zo verkrijgen wij onze internet resources van RIPE als RIPE NCC Member.  RIPE is de organisatie die als RIR opereert in het geografische gebied Europa en het Midden Oosten.

Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende RIRs en hun geografisch gebied:

 

Overzicht van de verschillende RIRs en hun geografisch gebied.

Meer informatie over de werking van RIPE vind je hier.

 

Xenius – Onafhankelijk netwerk

We hebben graag de touwtjes in eigen handen, ook wat ons netwerk betreft! Xenius voorziet met zijn eigen netwerk in eigen internetconnectiviteit, dit doen we door connecties te maken met verschillende grote transitproviders (momenteel GTT, Cogent en Localitel). Transit providers leveren connectiviteit naar het Internet (zie het als de pijpleiding waardoor het water gaat stromen) , op deze pijpleiding bouwen wij vervolgens ons eigen netwerk. Dit doen we door gebruik te maken van het Border Gateway Protocol (BGP). BGP is het belangrijkste routeringsprotocol van het Internet: het wordt gebruikt om het verkeer tussen verschillende providers te regelen.

De werking van BGP is complex en gaan we niet in detail bespreken in deze blogpost. Wil je toch graag wat meer informatie over de werking van dit (boeiende) protocol? Bekijk dan zeker onderstaande MicroNugget !

 

Redundante aansluiting

Zoals we in onze vorige blogpost reeds aanhaalden sluiten we onze servers steeds redundant aan op onze infrastructuur waar mogelijk, standaard voorzien we elke server van een gigabit connectie naar ons netwerk.
Een netwerk is maar zo sterk als de zwakste schakel, daarom is ons netwerk  dan ook geografisch gespreid over onze 2 datacenterlocaties GTT in

en InterXion in Zaventem. Op beide locaties beschikken we over routers en switches die het zware werk van elkaar kunnen overnemen wanneer 1 van de 2 sites faalt en dit allemaal zonder impact. Je krijgt dit redundante netwerk en gratis bovenop als klant bij Xenius.

Waarom kiezen voor een Xenius datacenter ?

Wanneer u uw apparatuur of cloud toepassing onderbrengt in een Xenius datacenter kiest u voor betrouwbaarheid en transparantie! Onze datacenters voldoen aan de laatste vereisten qua veiligheid en techniek, wanneer u kiest voor Xenius dan krijgt u:

  • Een Tier 3 datacenter, gelegen in Merelbeke. We garanderen u dus dat uw data op Belgisch grondgebied blijft !
  • ISO27001 – Het GTT datacenter voldoet aan de laatste ISO27001 certificaties
  • A+B stroomfeeds – Redundante stroomfeeds standaard in elke rack
  • Professioneel netwerk & support – Onze support staat steeds klaar om u te helpen .. We’ve got you covered !
  • En zoveel meer…

En dit allemaal tegen een eerlijke prijs. Waarom elders nog meer betalen?

Eerst zien dan geloven ?

We hebben niets te verbergen! We nemen je dan ook graag mee voor een rondleiding doorheen het datacenter op 16/10/2018 samen met een hapje en een drankje. Meer informatie vind je op www.stepin2thecloud.be

 

Steve