On-site of cloud servers: de voor en nadelen

Inner page hero image

Er is de laatste jaren een grote verschuiving geweest naar digitaal werken. Alle bedrijven zijn online aanwezig en hebben een eigen digitaal systeem, platform of een website. Daarom is het belangrijk voor bedrijven dat ze goed het verschil kennen tussen on-site en cloud servers zodat ze een goede en geïnformeerde keuze kunnen maken.

Wat is een On-site server

Een on-site server is een server dat bij jouw op locatie staat. Vandaar de Engelse term ‘on-site’ wat letterlijk als ‘op locatie’ vertaalt. Dit is een server dat bij jouw op kantoor in de bezemkast staat en hier ga je alle informatie en gegevens in opslaan.

Alle verwerkte gegevens, klanten gegevens en bedrijfsgegevens worden opgeslagen op harde schijven in deze server bij jouw op kantoor.

Wat is een cloud server

Een cloud server is een compleet ander verhaal. Dit is een virtuele computer op het internet dat je gegevens verwerkt en opslaat. Doordat het draait op een online platform is deze makkelijk te gebruiken voor mensen op verschillende locaties tijdens bijvoorbeeld remote werken.

De meeste bedrijven hebben tegenwoordig een cloud server. Omdat het zo makkelijk te gebruiken is en een pak voordelen heeft en opzichte van on-site servers.

De voor- en nadelen van beide mogelijkheden

Het is een belangrijke beslissing dat je moet maken voor je bedrijf. Kies je voor een server op locatie of ga je voor een online oplossing voor het bewaren van je data en gegevens.

Net daarom is het belangrijk om duidelijk te weten wat de verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn van beide mogelijkheden.

On-site server

Fysiek dichtbij je opgeslagen data Duur om te schalen
Toegang tot de hardware Neemt extra ruimte in beslag
Vaste kost Groot risico bij panne en breuk
Risico op verlies van gegevens en data
Handmatig onderhoud van hard- en software
Hoog energieverbruik voor stroom en koeling

Cloud server

Makkelijk schaalbaar Maandelijkse betaling
Geen extra ruimte nodig Kleine vertraging in real time data
Eenvoudige toegang tot data 
24/24 toezicht op je server
Niet duur om te starten
Automatische updates van soft- en hardware
Makkelijk te beheren en te delen
Support en dagelijkse back-ups

Wat is de beste optie voor jouw bedrijf

Als je een bedrijf bent dat graag flexibel is en wil groeien, dan is de kans erg groot dat een cloud server de juiste keuze is voor jou. Door te kiezen voor een flexibel en makkelijk te schalen oplossing ga je voor extra mogelijkheden en veiligheid.

Bedrijven die een stabiele capaciteit nodig hebben en dit minstens gedurende vier jaar zo houden kunnen opteren voor een on-site server. Hoewel dit de risico’s niet verlaagt kan dit een mogelijkheid zijn dat op termijn voordeliger uitkomt.

De beste optie voor de meeste bedrijven en ondernemers zal vaak een cloud server zijn. Deze servers bieden het maximale vermogen en groeien met je mee wanneer je het nodig hebt. Deze flexibiliteit en veiligheid zonder bijkomende risico’s geeft rust en zekerheid.

Kies voor de beste cloud servers van Xenius

Kies je graag voor een cloud server dat je data toch bij jouw in de buurt opslaat? Kies dan voor de cloud servers van Xenius. Dankzij onze datacenters in België blijven je gegevens bij jouw in de buurt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de locatie.

Geniet van een waaier aan voordelen en een persoonlijke ondersteuning. Dat is Belgische kwaliteit tegen de beste prijs met Xenius.

Johan