Kostenbesparing of geldverspilling? Een kritische kijk op de cloud.

Inner page hero image

Een cloudoplossing voor IT-bedrijven en software is een trend waarmee steeds meer bedrijven vertrouwd raken. Het biedt een aantal eenvoudige oplossingen zoals flexibiliteit, tijdsbesparing en schaalbaarheid, om er maar een paar te noemen.

Al deze voordelen en mogelijkheden lijken bijna tot de conclusie te leiden dat verhuizen naar de cloud de enige oplossing is voor moderne IT-bedrijven. Het biedt namelijk een op maat gemaakte, gemakkelijk te gebruiken oplossing voor elk bedrijf.

In dit artikel bekijken we wat de voordelen en nadelen zijn van verhuizen naar de cloud, wat de kosten inhouden en welke goedkopere mogelijkheden er zijn.

Cloud computing: een populaire oplossing

In een snel veranderende wereld met elke dag nieuwe technologische mogelijkheden is het moeilijk om bij te blijven. Er ontstaan nieuwe trends en hypes waar veel grote bedrijven zich bij aansluiten. Cloud diensten voor IT-bedrijven en services zijn een van de hypes die snel aan populariteit winnen.

Er zijn namelijk heel wat voordelen bij het gebruiken van een cloudoplossing. Zeker voor bedrijven die op zoek zijn naar een technologie die snel kan meegroeien met hun onderneming, is een cloudoplossing een goede match. Het is erg snel inzetbaar en je aanwezigheid kan meteen worden uitgebreid naar verschillende regio’s wereldwijd.

Daarnaast is het hele concept ook makkelijk toe te passen en te gebruiken. Het is erg toegankelijk gemaakt dankzij de vele positieve use-cases en marketing rond cloud mogelijkheden. Je kunt als modern bedrijf niet anders dan denken dat het een logische stap is om over te schakelen naar de cloud.

De kosten van de cloud

Wanneer je kijkt naar de kosten die een cloud met zich meebrengt, komt daar heel wat bij kijken. Hoewel cloudproviders vaak hun service aanbieden als een kostenbesparende mogelijkheid, lijkt dat toch niet altijd te kloppen. Wanneer je de som maakt tussen de kosten van cloudservices vergeleken met een eigen datacenter, liegen de kosten er niet om.

Een goedkopere oplossing voor de cloud

Een oplossing die misschien niet dezelfde flexibiliteit biedt voor nieuwe bedrijven en scale-ups, maar wel verlichting kan bieden voor grotere bedrijven en organisaties, zijn lokale servers en datacenters. Een recente casestudy toont zelfs aan dat het niet verhuizen naar de cloud voor grote bedrijven miljoenen kan besparen.

Een goed voorbeeld werd gegeven door het softwarebedrijf Ahrefs. Het internationale softwarebedrijf voor SEO-professionals maakte kortgeleden de vergelijking tussen beide oplossingen. Ze kozen ervoor om hun software niet naar de cloud te verplaatsen. In plaats daarvan hebben ze een eigen infrastructuur behouden en beheren ze hun eigen servers in Singapore. Door niet naar de cloud te verhuizen bespaarden ze naar schatting 400 miljoen dollar in drie jaar.

Wat is de beste oplossing voor jouw online verhaal?

Cloudoplossingen zullen steeds populairder worden en een vaste pijler vormen van de hedendaagse IT-infrastructuur. Het kan de geschikte oplossing bieden voor bedrijven die snel willen opschalen wanneer dit wordt toegepast in de juiste mate. Daarnaast zal ook on-premises een rol blijven spelen. Hierdoor kunnen steeds meer hybride toepassingen ontstaan. Omdat elk bedrijf unieke behoeften heeft, is het goed om altijd rekening te houden met de mogelijkheden.

Ben je niet zeker wat de beste oplossing is voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van de experts van Xenius. Wij helpen je graag verder met het vinden van alle nodige online oplossingen.

Johan