Hoe werkt brandbestrijding in een datacenter?

Inner page hero image

Afgelopen week werd OVH – één van de grootste Europese cloudspelers – getroffen door een brand op hun site in Straatsburg (FR). Eén datacenter werd volledig verwoest door de brand, een ander gedeeltelijk en 2 andere aanpalende datacenters van de groep werden onbereikbaar.  Meteen na de brand riep het bedrijf iedereen op om hun Disaster Recovery Plan (DRP) te activeren.

Gelukkig komen branden als deze – waarbij volledige datacenter gebouwen vernield worden – zeer zelden voor. Dit heeft alles te maken met de manier waarop we branden detecteren én bestrijden binnen een datacenter.
Wanneer een datacenter met een brand te maken heeft wil het deze in een zo vroeg mogelijk stadium detecteren en er dan gepast op reageren.

Detectie van brandhaarden

Om beginnende brandhaarden te detecteren maakt men gebruik van een VESDA detectie systeem. VESDA is de afkorting voor Very Early Smoke Detection Aspiration. Zoals de naam al zegt is dit systeem in staat om in een zeer vroeg stadium rook ontwikkeling te ontdekken. Het systeem doet dit door continu lucht uit de datavloer te analyseren via een uitgebreid netwerk van buizen binnen de datavloer.
Eenmaal de lucht is aangekomen in het VESDA systeem gebeurt de detectie voornamelijk op basis van laser technologie. Deze technologie laat toe om de minste vervuiling in de lucht te detecteren en zeer snel alarm te slaan indien het om rook/roet partikels gaat.

Vesda branddetectie

Dit VESDA systeem vult men aan met traditionele rookmelders.
Door gebruik te maken van 2 verschillende systemen / technologieën voorkomt men valse detecties door bijvoorbeeld 1 systeem. (of het falen ervan)

Blussing van de (beginnende) brand

Wanneer meerdere alarmen afkomstig van de branddetectiesysten komen is het tijd voor actie, onmiddellijke actie. De branddetectie systemen sturen in eerste instantie de nodige alarmen aan zodat iedereen die zich nog op de datavloer begeeft de ruimte zo snel mogelijk kan verlaten.

Na een zeer korte periode activeert de brandmeldingscentrale de volautomatische gasblussing. Een blussing met water is niet wenselijk op de datavloer omdat dat schade zou aanrichten aan de apparatuur.
Bij een gasblussing blaast men onder hoge druk een mengsel van argon en stikstof de ruimte in. Deze combinatie zorgt ervoor dat de zuurstof concentratie op de datavloer drastisch zakt waardoor de brandhaard in de kiem gesmoord kan worden.
Dit gas is niet schadelijk voor mens, dier en hardware.Hoewel het gas niet dodelijk is is een verblijf op de datavloer tijdens een blussing niet aangeraden 🙂

De ingeblazen argon is opgeslagen in het datacenter in meerdere gascilinders:

 

De Xenius datacenters

Bij Xenius maken we enkel gebruik van professionele datacenters. Zowel in Gent (GTT) als in Zaventem (InterXion) beschikt men over voldoende middelen (zoals oa. hierboven beschreven) om een beginnende brand in de kiem te smoren.

Steve