Botnet duikt opnieuw op – het belang van een goede virusbescherming

Inner page hero image

Beruchte botnet weer actief

Malwarebotnet Emotet is terug op het toneel verschenen. In januari werd het botnet door de Nederlandse politie offline gehaald door 2 belangrijke servers in Nederland uit te schakelen. Het netwerk heeft nog niet de oorspronkelijke omvang, maar daar zal snel verandering in komen. Dit zal leiden tot een enorme wereldwijde toename aan phishingmails en digitale inbraken. De opsporingsdiensten houden de ontwikkelingen in de gaten.

Malware-as-a-service

Conti ransomware, de tweede grootste ransomwaregroep ter wereld, lijkt de verantwoordelijke voor het botnet. Het beruchte virus dook voor het eerst op in 2014 als ‘trojan horse’. Intussen is de software geëvolueerd tot veelzijdige malware. Deze software werd verspreid via e-mail met besmette Word-documenten als bijlage. Cybercriminelen konden Emotet huren als malware-as-a-service, om ransomware of remote access tools te verspreiden. Op die manier kunnen ze inbreken in computers en via het virus bankgegevens bemachtigen en gijzelsoftware verspreiden.

Mogelijks honderdduizenden slachtoffers

Emotet heeft een groot aandeel in alle kwaadaardige besmettingen wereldwijd tot een jaar geleden. De cybercriminelen drongen dagelijks honderdduizend mailboxen binnen door massaal e-mails te sturen naar particulieren en bedrijven. Zo’n 30 procent van alle phisingmails wereldwijd waren toe te schrijven aan het virus. Europol slaagde er in januari in om ongeveer 700 Emotet-servers uit te schakelen. Al ziet het ernaar uit dat het eerder ging om een tijdelijke verstoring dan dat ze de servers permanent konden blokkeren.

Goed beschermd bij Xenius

Een degelijke bescherming tegen zo’n virus is dus cruciaal. Daar kan je bij Xenius op rekenen! Wij zorgen voor een zo goed mogelijke bescherming tegen malware als Emotet. Ervaar je toch nog een probleem? Dan helpen we met plezier je euvel van de baan zodat je weer snel verder kan.

Johan

Recente berichten

Log4J – grootschalige zero-day exploit zet het Internet op zijn kop
15.12.2021

Het internet staat de laatste dagen in brand. Afgelopen week werd een exploit ontdekt in Apache’s Log4J, een opensource log library dat veel wordt verwerkt in allerhande toepassingen gebasseerd op J

Lees meer
Office 365 ransomware, en hoe voorkomen?
06.02.2020

Ransomware heeft de afgelopen jaren een gigantische opmars gekend. Het doelwit voor cryptolockers waren vooral computers en servers. De afgelopen tijd zien we meer en meer dat hetzelfde fenomeen van c

Lees meer