cPanel prijs aanpassingen

Inner page hero image

Bij Xenius hebben we een 5-tal jaar geleden besloten om al onze shared- en reseller hosting aan te gaan bieden via cPanel. cPanel is het controlepaneel dat je bij ons gebruikt voor het beheren van je e-mail adressen, aanmaken van databases enzovoort.
cPanel heeft de afgelopen jaren ontzettend veel features toegevoegd en is een zeer krachtig controlepaneel, het wordt daarom in de industrie ook aanzien als 1 van de beste panelen. We zijn altijd zéér tevreden geweest (en zijn dat nog steeds) over de functionaliteit, werking en support achter cPanel.

Eind juni 2019 heeft cPanel aangekondigt dat het zijn huidige licentiemodel gaat aanpassen vanaf 1 september 2019.  Het huidige licentiemodel per server, zal aangepast worden naar een licentiemodel per server met een account limiet.

cpanel-logo

Wat betekent dit?

Vanaf 1 september zal je cPanel gaan betalen op basis van het aantal accounts op je server. (Een account is wat je onder WHM terugvind onder ‘list accounts’. – een account komt dus per definitie niet overeen met 1 domein– ). Heb je bijvoorbeeld 150 accounts op je server staan dan zal je hiervoor vanaf 1 september 55€ per maand gaan betalen. (In het huidige model was dit +/- 20€ voor unlimited accounts!)

Deze nieuwe licentie structuur heeft vooral een grote impact op klanten met veel accounts op hun server, ze zullen voor elk additioneel account boven de eerste 100 een extra fee per account gaan betalen.

Vanwaar komt deze prijsstijging?

Servers worden steeds krachtiger!  Waar men vroeger slechts een 100-tal websites kon draaien op een server zijn er dat nu al makkelijk 500 of meer. Hierdoor zijn er minder licenties nodig en ziet cPanel hierdoor zijn inkomsten uit de verkoop van licenties teruglopen.

Maar er is vermoedelijk iets anders aan de hand..

cPanel is sinds augustus 2018 in handen van een Amerikaans investeringsbedrijf: Oakley Capital. Deze investeerder had reeds Plesk en SolusVM in zijn bezit. Nadat vorig jaar de prijzen van Plesk reeds werden aangepast zijn nu deze van cPanel aan de beurt. De verwachtingen zijn dan ook dat de prijzen van SolusVM eenzelfde richting zullen uitgaan.
Oakley Capital wil zijn investeringen in zijn overnames duidelijk zien renderen én dat doet het op de kap van al zijn klanten.

Wat zijn de alternatieven?

Heb je zelf een server met WHM/Cpanel? Dit kan je doen om je maandelijkse kostprijs te drukken:

  • Ruim overbodige accounts op! Verwijder ook Suspended accounts!
  • Overstappen op een ander controlepaneel: Directadmin, InterWorx of Plesk zijn er maar enkele van de alternatieven.
    (Van Plesk zijn we momenteel geen voorstander, daar Oakley Capital hier ook achter zit)

Hoe reageert cPanel zelf?

cPanel is met deze aankondiging in een storm van protest terecht gekomen en heeft zowat de ganse hosting branche over zich gekregen. Het ging zelfs zo ver dat er DDoS aanvallen zijn uitgevoerd op de cPanel websites en infrastructuur. cPanel heeft de afgelopen maand kleine aanpassingen gedaan aan het licentiemodel echter komen deze ver niet in de buurt van het oude model.

Wat gaat Xenius doen?

Neem je momenteel bij ons een WHM/Cpanel licentie af dan contacteren we je eerstdaags persoonlijk om de impact voor jou te bekijken en de eventuele mogelijkheden te bespreken. Voor wat onze shared en reseller hosting betreft zullen we deze voorlopig blijven aanbieden op WHM/Cpanel, we bekijken hier echter wel de eventuele alternatieven.

Steve