Extra controle door DNS voor nieuwe .be domeinnamen

Inner page hero image

DNS voert extra controles in door verificatie van houdergegevens ter preventie van fraude met .be domeinnamen.

Wie is DNS Belgium?

DNS Belgium werd opgericht in 1999 en is een VZW. DNS is een afkorting voor “Domain Name System”, het netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen te vertalen en omgekeerd. DNS Belgium is verantwoordelijk voor de registratie en het beheer van alle .be, .vlaanderen en .brussels domeinnaamextensies. Zo’n beheerder wordt “registry” genoemd. De “registrar” is de partij die de aanvraag capteert en indient bij de registry. Er zijn heel veel registrars in België, maar slechts één registry voor de genoemde extensies.  Elk land heeft zo een registry. In Nederland bijvoorbeeld is dat SIDN, in Duitsland DENIC.

De rol van DNS Belgium is ervoor te zorgen dat de registratie van de domeinnamen ordentelijk gebeurt en dat er een controle plaatsvindt op verdachte registraties.

Meer controle op verdachte registraties met .be domeinnamen

Niet alle domeinnaamhouders hebben goede bedoelingen. Gekende voorbeelden zijn valse webshops die erop gericht zijn om louter je betalingsgegevens te bekomen voor frauduleuze praktijken. Tot voor kort was de controle beperkt tot verdachte registraties die als dusdanig werden gekenmerkt door een algoritme.

Sinds begin maart 2022 is de controle uitgebreider en moet de aanvrager zijn identiteit bewijzen. Althans, dat is het streefdoel.

Eerst de particulieren

Eerst komen de particulieren met een Belgisch adres aan bod die een nieuwe .be domeinnaam willen laten registreren. Zij moeten via eID of Itsme hun identiteit aantonen. Sinds april geldt dit ook voor Nederlandse particulieren (via iDIN).

Zit de verificatie volgens het DNS Belgium algoritme goed, dan is de domeinnaam binnen de 30 minuten geactiveerd.  Dus, niet meer onmiddellijk zoals voorheen.

Zit de verificatie niet goed, dan komen er extra controles en kan de activatie langer duren of zelfs afgeblokt worden.

Het is de bedoeling dit later uit te breiden naar particulieren uit andere landen en naar bedrijven.

Procedure sinds maart 2022 voor particulieren .be domeinnaam

  • Je vraagt een .be-domeinnaam aan bij een registrar naar jouw keuze
  • De registrar dient jouw domeinnaam in bij DNS Belgium
  • DNS Belgium activeert de domeinnaam, maar toont op je domeinnaam een pagina met de boodschap dat het domein nog geverifieerd moet worden.
  • De aanvrager krijgt een e-mail van DNS Belgium met verzoek tot verificatie
  • De aanvrager bewijst zijn identiteit door eID of Itsme
  • DNS Belgium stuurt een bevestiging van de verificatie naar het email-adres dat werd opgegeven of vraagt bijkomende informatie indien de verificatie niet mogelijk is.
  • Van zodra de verificatie volledig is, komt de domeinnaam volledig actief te staan.
  • Een vlotte verificatie leidt tot een actieve domeinnaam binnen de 30 minuten.

Domeinnamen | .be domeinnaam

Johan

Recente berichten

Log4J – grootschalige zero-day exploit zet het Internet op zijn kop
15.12.2021

Het internet staat de laatste dagen in brand. Afgelopen week werd een exploit ontdekt in Apache’s Log4J, een opensource log library dat veel wordt verwerkt in allerhande toepassingen gebasseerd op J

Lees meer
Office 365 ransomware, en hoe voorkomen?
06.02.2020

Ransomware heeft de afgelopen jaren een gigantische opmars gekend. Het doelwit voor cryptolockers waren vooral computers en servers. De afgelopen tijd zien we meer en meer dat hetzelfde fenomeen van c

Lees meer