Extra identiteitscontroles bij registratie .be domeinnaam

Inner page hero image

Vanaf 1 maart 2022 voert DNS Belgium extra identiteitscontroles bij registratie .be domeinnaam. De controles worden stapsgewijs uitgebreid. Elke nieuwe aanvrager zal op termijn zijn of haar identiteit moeten bewijzen. Domeinnamen met een .be-extensie zullen dus niet meer altijd onmiddellijk beschikbaar zijn.

Verstrengde online identiteitscontroles

Identiteitscontroles bij het aanvragen van een domeinnaam is niets nieuws. Er gelden al langer procedures om jouw identiteit te bewijzen, ook bij domeinnamen met generieke (.com, .net, .org…) en nieuwe extensies (.immo, .gent, .shop…). Doorgaans gebeurt de verificatie via een e-mail bevestiging na het bezorgen van de identiteitsdocumenten. Voor particulieren die een .be-extensie willen aanvragen, wordt vanaf nu de identiteitscontrole verstrengd.

Verificatie via Itsme of eID

Momenteel hebben alleen Belgische particulieren meer kans op een identiteitscontrole bij een eerste registratie van een .be-domeinnaam. De identiteit van de aanvrager kan vanaf nu via Itsme of eID worden opgevraagd. Deze controles zullen worden uitgebreid naar ook Nederlandse particulieren en in een latere fase naar alle particulieren en bedrijven uit binnen- en buitenland. Verdachte registraties door bedrijven worden sowieso al onderworpen aan een identiteitscontrole.

Cybercriminaliteit en identiteitsdiefstal

Frauduleuze registraties kunnen schade berokkenen aan de Belgische internetgebruiker. Bij kaping van jouw domeinnaam (cybersquatting) registreren ‘cyberkrakers’ een gelijkaardig domein als wat jij voor jouw merk gebruikt. Klanten zien dit onderscheid niet, waardoor iemand met slechte bedoelingen kan zorgen voor grote reputatieschade. Bij phishing gaan cybercriminelen heel geniepig te werk om bedrijfsgegevens of persoonlijke data te ontfutselen. In een phishing-mail plaatst de phiser een link met de vraag hiernaar te surfen om een betaling te doen of gegevens achter te laten. Doorgaans doen zij zich voor als een andere, betrouwbare organisatie om legitiem over te komen bij de slachtoffers.

Bescherming bij Xenius

Maak jij je zorgen over de veiligheid van jouw domein? Aan Xenius heb je een betrouwbare partner die je online merkbescherming garandeert. We bieden diverse mogelijkheden om jouw domeinportefeuille te beschermen en adviseren je hierbij. Ook staan we altijd klaar om je verder te helpen met de registratie van je domein.

 

Johan