Google Chrome straft websites zonder geldig SSL-certificaat

Inner page hero image

Eigenaars van website zonder een geldig SSL certificaat wezen maar best op hun hoede en lezen best verder.  Vanaf Juli 2018 zal Google beginnen met het verspreiden van release 68 van Chrome, in deze versie van de veelgebruikte Chrome browser zullen website die nog gebruik maken van het naakte HTTP protocol gemarkeerd worden als ‘ONVEILIG’. – En dat vinden we niet meer dan normaal ! –

Een SSL certificaat zorgt ervoor dat het communicatiekanaal tussen eindgebruiker en de website die je bezoekt versleuteld is en dat niemand de data kan onderscheppen die zich daar over beweegt – denk hierbij aan persoons- of creditcard gegevens bijvoorbeeld – en misbruiken. Een website met een geactiveerd SSL certificaat herken je aan het groene slotje zoals dit in de volksmond genoemd wordt:

Vanaf juli zal Chrome websites zonder groen slotje naast het grijze informatie icoontje (wat vandaag de dag ook reeds verschijnt bij deze websites) ook versieren met een vermelding ‘ONVEILIG / NOT SECURE’.

Buiten dat het niet professioneel oogt en ronduit gevaarlijk is, is het vrij dom om geen SSL certificaat te activeren op je website, zeker wetende dat het gratis (als in 0-euro) is inbegrepen in elk hostingpakket Galaxy of Cosmos bij Xenius !

Let’s Encrypt

De reden waarom certificaten in het verlerden niet globaar werden toegepast had ongetwijfeld te maken met hun prijs en de compecticiteit om ze te installeren en te hernieuwen. Met de komst van Let’s Encrypt (LE) een aantal jaar geleden zijn deze 2 grootste problemen niet meer: een Let’s Encrypt certificaat is gratis en de installatie gebeurt met een paar muisklikken.

Hoe voorkom je dit ?

Op al onze shared webhosting kan een gratis Let’s Encrypt certificaat geactiveerd worden. Het activeren van je Let’s Encrypt certificaat op je website is zeer eenvoudig, op onze Knowledgebase leggen we je stap-voor-stap uit hoe je van jouw onveilige website in 5 klikken een veilige website maakt.. Met groen slotje !

 

 

Steve