Hoe kan je een goede domeinnaam vinden?

Inner page hero image

Als je je eigen website een thuis wil geven op het web, dan is een domeinnaam van groot belang. Het zal bepalend zijn hoe mensen jou vinden op het web. Maar hoe kies je nu een goede domeinnaam? En waar koop je zo een domeinnaam? Met onze expertise en een aantal handige tips weet je na het lezen van dit artikel precies wat je moet doen.

Wat is DaaS?

Wat is een goede domeinnaam

Domeinnamen zijn een belangrijk aspect van je website. Het is als het ware het adres waar je website zal wonen. Door te kiezen voor een goede domeinnaam kies je voor een makkelijk en duidelijk adres voor je website. Dit zorgt op zijn beurt dan weer voor een betere en makkelijke vindbaarheid.

Er zijn een aantal voorwaarden waar een goede domeinnaam aan moet voldoen. Als je domeinnaam voldoet aan deze criteria dan kan je spreken van een goede domeinnaam.

 • Houd je domeinnaam kort
 • Kies voor een beschrijvende domeinnaam
 • Een must is ook dat je domeinnaam uniek is
 • Maak je domeinnaam makkelijk uit te spreken
 • Hou de domeinnaam relevant voor je website

Beste tips om een goede domeinnaam te kiezen

Met bovenstaande factoren in het achterhoofd kijken we even dieper hoe we dit nu juist kiezen. Domeinnamen kiezen is vaak iets erg permanent. Je doet dit dus niet zomaar snel even in een opwelling. Het is goed om hier even over na te denken en een goede keuze te maken.

Welke lengte voor je domeinnaam

Bij het kiezen van de juiste domeinnaam is het belangrijk dat je rekening houdt met de lengte. De beste domeinnamen zijn namelijk korte namen. Dit is zo voor een aantal verschillende redenen. Denk maar eens aan jouw favoriete websites en welke domeinnaam zij gebruiken.

Enkele makkelijke zaken waar je aan kan denken om het kort te houden bij het de keuze van een domeinnaam zijn:

 • kies één kernwoord dat bij je bedrijf past zoals de naam of afkorting (bijv.: site.be)
 • of je kan gaan voor een korte zin dat past (bijv.: mijnsite.be)

Maak het niet moeilijk

Bij het kiezen van een domeinnaam is het beste wat je kan doen het zo makkelijk mogelijk maken. Door het simpel te houden geef je je klanten de kans om je webadres gewoon te onthouden. Dit op zijn beurt zorgt weer voor een betere vindbaarheid.

Maak het dus niet te complex en gebruik geen onnodige woorden, tekens of hoofdletters. Dit kan enkel zorgen voor moeilijkheden. Een aantal voorbeelden van verschrikkelijke domeinnamen zijn:

 • mijn-super_coole-site.be
 • MijnSiteIs-geweldig.be
 • wbste123.be
 • 2sites.be
 • mijnsaait.be

Wat je dus absoluut niet mag gebruiken in je domeinnaam zijn: een koppelteken of andere tekens, afkortingen, foutief gespelde woorden, cijfers, een grote letter, een variant van een woord en accenten. Dit zorgt gegarandeerd voor onduidelijkheden.

Kies voor iets herkenbaar

Niks is beter dan een herkenbare en unieke domeinnaam. Door te kiezen voor een domein dat uniek is en enkel kan geassocieerd worden aan wat jij doet of je merk zorg je er voor dat je klanten en gebruikers direct weten waar het over gaat. De gekozen naam is dus best belangrijk.

Kies bijvoorbeeld voor je merk of bedrijfsnaam. Dit zorgt er voor dat je overal makkelijk te herkennen bent en het geeft een vertrouwde uitstraling. Veel van je bezoekers verwachten namelijk dat de bedrijfsnaam gelijk is aan de domeinnaam.

Nog een goed idee kan zijn om te kiezen voor een korte slagzin dat relevant is voor jouw bedrijf. Denk maar aan groetenzijngezond.be of deversefruitwinkel.be. Ook dit soort domeinnamen wekt vertrouwen op. Als je kiest voor zo een naam, hou er dan wel rekening mee dat je erg gebonden bent aan het zoekwoord

SEO? Dat is ook belangrijk

Wat ook een goede zet kan zijn bij het kiezen van uw nieuwe domeinnaam is het gebruik van zoekwoorden. Dit zorgt er voor dat je klanten direct een algemene indruk krijgen over wat ze kunnen verwachten van je website. Het helpt ook zoekmachines om beter te begrijpen waarover je website gaat.

Een goed voorbeeld van zo een domeinnaam vind je vaak bij onze noorder buren. Daar vind je allerhande websites met de belangrijkste zoekwoorden in hun domeinnaam. Het kan een goede techniek zijn om beter te scoren voor dat bepaalde zoekwoord.

Let wel op. Als je domeinnaam erg specifiek is moet deze ook wel relevant zijn en blijven voor je bedrijf. Zo kan je beter geen matrassen verkopen op nieuwefietsen.be, dat zou zorgen voor de nodige verwarring.

Specifiek

Bij alle voorgaande tips is het al duidelijk geworden dat het belangrijk is om specifiek te zijn. Zorg ervoor dat je een domeinnaam gebruikt dat meer reflecteert dan enkel een naam. Laat het je merknaam zijn of een van de gerelateerde zoekwoorden specifiek voor jouw website.

Je kan jezelf een aantal goede en makkelijke vragen stellen om je te helpen bij het maken van een keuze:

 • Wat is de naam van mijn bedrijf?
 • Welke producten ga ik verkopen? Of welke services biedt ik mijn klanten.
 • Wie is mijn doelgroep en hoe zoeken ze naar mijn product?

Stel je je zelf alle vragen dan heb je waarschijnlijk ondertussen best al een goed idee wat voor jou een potentiële goede domeinnaam zou zijn. Richt je steeds tot je publiek en denk aan de beste zoekterm voor jouw bedrijf.

Nationaal of internationaal?

Nog een belangrijk onderdeel van je domeinnaam is de extensie en waar die voor staat. Zo kan je met je domein al aangeven welke markt jij kiest om te verkopen.

Verkoop je vooral lokaal binnen België dan kies je beter voor een domeinnaam met de .be extensie. Ga je breder en wil je internationaal je diensten of producten aanbieden dan is de .com een goede optie.

Controleer nu of jouw domeinnaam nog beschikbaar is

Heb je al een idee van welke domeinnaam je wil? Dat is geweldig! Hier kan je makkelijk controleren als deze domeinnaam nog beschikbaar is.

Dankzij onze eenvoudige tools hier op de website controleer je de beschikbaarheid van jouw domeinnaam in een mum van tijd. Is je goede domeinnaam nog beschikbaar, claim hem dan direct of krijg hem een heel jaar gratis bij een van onze hosting pakketten.

Koop je domeinnaam bij Xenius

Ben jij ook op zoek naar een goede domeinnaam voor jouw website en heb je dat graag samen met een goede hosting op eigen bodem? Dan is Xenius de oplossing voor jou.

Bij Xenius geniet je bij je eerste jaar hosting van een gratis domeinnaam registratie voor je website. Kies voor de juiste domeinnaam met de juiste hosting en geniet van een razendsnelle website met alle nodige beveiliging.

Heb je vragen over over het kiezen van een goede domeinnaam of over een hosting pakket? Aarzel dan geen seconde langer en contacteer ons nu.

Johan