Hoe werkt een datacenter ? Tiering en Elektriciteit

Inner page hero image

Wanneer het gaat over volledige racks of een paar componenten, bij de keuze van een datacenter spelen een aantal belangrijke elementen een rol!
In deze reeks van blogposts geven we je een dieper inzicht in de technische werking. In deze eerste blogpost gaan we wat dieper in op de stroomvoorziening naar je apparatuur.

De 4-levels van datacenters

Datacenters worden volgens het Uptime Institute ingedeeld in 4 verschillende categorieën. Deze categorieën worden ook wel tiers genoemd.  De tiering van een datacenter geeft aan hoe redundant het uitgevoerd is.   Hoe meer redundantie er is op de verschillende systemen, hoe hoger de tier.
Zo is in een tier 1 datacenter geen redundantie aanwezig, terwijl in een tier 4 alles redundant aanwezig is.

tiering van een datacenter
tiering van een datacenter

3 points for Belgium !

In België beschikken we slechts over 1 stroomnet (Infrax), het stroomnet is in België dus theoretisch een single-point-of-failure (SPOF). Dit zorgt ervoor dat je in België maximaal een Tier 3 datacenter kan vinden.

Onze tip: Kies een datacenter met een zo hoog mogelijke tier

Meer redundantie betekent minder onafhankelijkheid van één systeem/leverancier. Hierdoor kan het datacenter je hogere uptime garanties bieden.
Een win-win voor beide partijen dus.

UPS Systemen en generatoren

Stroomuitval gebeurt meestal onaangekondigd. Wanneer dit gebeurt wil je er zeker van zijn dat je apparatuur online blijft. Om een ononderbroken stroomvoorziening te kunnen garanderen beschikt het datacenter over UPS-systemen en generators. Deze systemen worden volautomatisch en in fracties van microseconden ingeschakeld wanneer het noodlot toeslaagt.

A of A+B feed ?

Elk rack krijgt via een eigen afzekering zijn stroomvoorziening. Ofwel levert men deze voorziening af op 1 feed (A-feed) of op 2 feeds (A+B feed).  In de praktijk komt dit erop neer dat je binnen je rack 1 of 2 PDUs afgeleverd krijgt.

Managed PDU
Managed PDUs, voor gecontroleerd stroomverbruik.

Onze tip: Kies voor een A+B feed

Een redundante stroomfeed binnen je rack geeft je zekerheid , het zorgt er ook voor dat er eenvoudiger onderhoud kan uitgevoerd worden op elektrische componenten.

En Xenius ?

Xenius maakt uitsluitend gebruik van Tier 3 datacenters met een A+B stroomfeed in elke rack. Dit zorgt ervoor dat we een hoge uptime kunnen garanderen en dit zonder enige onderbrekingen, ook niet tijdens onderhoudswerken binnen het datacenter.
Of je nu kiest voor enkele units of volledige racks, met onze colocatie oplossingen ben je bij Xenius aan het juiste adres.

Take a look behind the scenes… For Free !

Een blik achter de schermen is niet alleen technisch interessant, het geeft je ook een goed inzicht in hoe de zaken binnen een datacenter georganiseerd zijn.

Heb jij altijd al eens willen binnenkijken achter de schermen? Op 16 oktober geven we je deze unieke kans ! Voorafgaand door een hapje en een drankje geven we je een gegidste rondleiding doorheen onze infrastructuur waarin we alle technische aspecten belichten.

Schrijf je GRATIS in op www.stepin2thecloud.be

Steve