Managed vs unmanaged cloud hosting: wat is het verschil?

Inner page hero image

Als je als bedrijf in een digitale wereld ook een website hebt, dan heb je ook wel al gehoord van hosting. Het is een essentieel onderdeel om er voor te zorgen dat je online aanwezig bent.

Dankzij een goede hosting blijft je website steeds beschikbaar voor iedereen dat op zoek is naar een bedrijf zoals dat van jou. Net om die reden is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare service en een goede hosting partner.

In dit artikel scheppen we duidelijkheid over het verschil tussen managed en unmanaged hosting. We overlopen de voor- en nadelen én de verschillen tussen de twee.

Brandbestrijding datacenter

Managed cloud hosting

Als je kiest voor managed hosting dan is de provider van je hostingpakket verantwoordelijk voor je cloud. Zoals de naam al zegt wordt je cloud gemanaged door een professional. Hij zal er voor zorgen dat het beheer, onderhoud en je veiligheid steeds in orde zijn zodat jij kan genieten van de beste prestaties.

Als er problemen zijn of er is onderhoudswerk dat moet uitgevoerd worden, dan zal dat gebeuren door de provider. Jij hoeft je dus helemaal niks aan te trekken van het beheer ervan.

Door te kiezen voor een goede en betrouwbare provider, kies je ook voor een betrouwbare partner. Zij onderhouden je online omgeving met veel zorg en maken dagelijks een backup van je gegevens.

Voor- en nadelen van managed cloud hosting

Doordat je zelf niet de verantwoordelijkheid draagt voor je cloudserver kan je rekenen op de beloftes van je provider. Alle providers hebben uiteraard verschil, maar bij Xenius kan je steeds steengoede beloftes en garanties verwachten. 

Door samen te werken met onze experts kan je rekenen op een hoge beschikbaarheid en uptime garantie. Zo hoef jij niet wakker te liggen wanneer er een probleem de kop opsteekt. Wij regelen alles van a tot z.

Daarnaast worden ook alle gegevens op eigen bodem gehost. Dankzij onze datacenters in België moet je niet vertrouwen op buitenlandse providers. Dat is een plus voor de privacy van jou en je klanten.

Daarbovenop hebben we ook nog alle Xenius kwaliteitsgaranties. Daarbij horen onder andere premium beveiliging voor je hostingpakket, dagelijkse backups van je website, tijdige updates van de hard- en software en een makkelijk te bereiken support afdeling.

Unmanaged cloud hosting

In tegenstelling tot managed hosting is unmanaged hosting niet in handen van een professional. Je zal je cloud omgeving zelf beheren en instaan voor alle software updates en installaties.

Wat je provider je aanbiedt is enkel en alleen de infrastructuur. Je krijgt een server waarvan de apparatuur zal onderhouden worden en toegang tot het besturingssysteem. Voor alle andere zaken zoals beveiliging en backups ben jij verantwoordelijk.

Het is dus een pak meer werk wanneer je aan de slag gaat met unmanaged hosting. Je moet actief je eigen server en software blijven monitoren en staat er alleen voor wanneer het gaat over beveiligingsproblemen of back ups.

Voor- en nadelen van unmanaged cloud hosting

Een van de grootste verschillen, en tevens het grootste voordeel, van unmanaged hosting, is de kostprijs. Doordat je zelf zal instaan voor de software en beveiliging kan je de prijs drukken. Je zal wel moeten zorgen dat je genoeg technische kennis hebt om alles goed te laten verlopen.

Met een inhouse cloudbeheerder beslis je zelf wanneer en hoe je je beheer en onderhoud uitvoert. Maar als het fout gaat dan is je cloudbeheerder ook verantwoordelijk om alles terug zo snel mogelijk online te krijgen.

Nog een groot voordeel van unmanaged hosting is de controle. Door zelf te kunnen beslissen over je cloudomgeving kan je meer gaan testen. Voor bedrijven die frequent willen testen en vertrouwd zijn met deze technische aspecten van een cloud, is dit een goede oplossing.

Het grote nadeel is dat je veel kennis, tijd en andere kosten zal nodig hebben. Voor het installeren van beveiligings patches en andere software bijvoorbeeld.

Managed of unmanaged; wat past bij jouw bedrijf?

Met een snel groeiende digitalisering is het een noodzaak om als bedrijf online aanwezig te zijn. Wat je dan moet kiezen als bedrijf is voor velen verschillend en afhankelijk van waar ze naar op zoek zijn.

Ben je technisch erg sterk en ben je op zoek naar een flexibele oplossing waarin je veel kan testen? Dan is unmanaged hosting de juiste keuze voor jou. Hierin kan je zelf het beheer en de indeling aanpassen naar de wensen van jouw bedrijf.

Heb je zelf geen kaas gegeten van alle technische aspecten binnen de hosting en het systeembeheer, dan is managed hosting zeker de juiste keuze voor jou. Hierdoor kan je zorgeloos verder en werk je toch met een efficiënt en flexibel systeem. Gaat er toch eens iets verkeerd? Dan zorgt je hostingprovider voor de nodige stappen.

Heb je nog steeds geen idee wat je moet kiezen? Vraag dan aan een van onze experts meer informatie. Ons team met online experts helpen je graag verder bij al je vragen over hosting pakketten en meer.

Johan