Oei… mijn domeinnaam is al bezet. Wat nu?

Inner page hero image

Je gaat aan de slag met het bedenken van de perfecte naam voor je bedrijf. Je denkt al aan een logo en je begint te dromen over meer. Je gaat op zoek naar een aanbieder van domeinnamen tot plots… je domeinnaam is al in gebruik. Wat nu?

Gelukkig zijn er een heleboel oplossingen om een betere of andere domeinnaam te vinden. Wil je de jouwe houden dan kan je ook steeds proberen deze te claimen. Hier een paar handige tips voor als je domeinnaam al bezet is.

Extra identiteitscontroles bij registratie .be domeinnaam

Maak een kleine verandering

Als je domeinnaam al in gebruik is dan kan je denken om een kleine verandering toe te passen. Dit hoeft helemaal niets ingrijpends te zijn. Je kan een erg vergelijkbare naam vinden dat waarschijnlijk wel nog ter beschikking is.

Het beste wat je kan doen is het simpel houden en denken hoe je dit makkelijk kan aanpakken. Want ook voor toekomstige klanten en bezoekers houden we het graag simpel.

Voeg een woord toe

Het kan zo eenvoudig zijn als een kleine toevoeging of iets weglaten. Denk maar een bijvoorbeeld een werkwoord toevoegen. Dit kan erg goed werken voor specifieke services of merknamen.

Kies je voor een toevoeging hou er dan altijd rekening mee dat je het simpel houdt. Gebruik geen lange woorden, tekens, hoofdletters of andere moeilijke toevoegingen. Dit zorgt enkel voor verwarring.

Enkele goede voorbeelden zijn:

  • zetelkopen.be
  • websitebouwen.be
  • fietsherstel.be

Hou het eenvoudig

De sleutel tot succes bij het maken van een goede domeinnaam is eenvoud. Maak daarom je naam niet ingewikkeld of verwarrend. Als er verschillende versies bestaan van dezelfde naam kan dit tijdens het surfen voor veel onduidelijkheid zorgen.

Zorg er voor dat je een naam kiest dat makkelijk te spellen en uit te spreken is. Mensen zullen je naam makkelijker onthouden en sneller opzoeken. 

Wil je graag geloofwaardig overkomen hou het dan simpel en sober. Dat straalt vertrouwen uit voor je klanten.

Wil je geen afscheid nemen van je idee?

Als je dan toch al een beslissing gemaakt hebt over je naam en je kan deze maar niet loslaten dan kan je ook stappen ondernemen. Deze stappen zijn niet altijd een weg naar succes maar ze zijn zeker het proberen waard.

Gebruik een andere domeinextensie

Als je je domeinnaam hebt opgezocht en de naam is niet meer beschikbaar dan is het eerste wat je kan checken een domeinextensie of TLD (top level domain). De meest populaire domeinextensie in de wereld is de .com. In België is ook de .be erg populair voor mensen met een nationaal bedrijf. Dat straalt vertrouwen uit.

Maar de laatste jaren zijn er heel wat andere TLD’s beschikbaar geworden. Denk maar aan .academy, .music, .shop. Een TLD dat erg relevant is voor jouw merk kan zorgen voor een nog betere domeinnaam. Je geeft al aan in je domeinnaam wat klanten kunnen verwachten.

Probeer je domeinnaam te kopen

Als je echt geen vrede kan nemen met het aanpassen van je domeinnaam dan kan je ook nog proberen om deze te kopen. Als de huidige eigenaar de informatie op openbaar heeft gezet kan je via Whois rechtstreeks contact op nemen.

Kan je geen rechtstreekse contactgegevens vinden dan kan je ook steeds naar de bestaande website surfen en het contactformulier invullen.

Hou wel steeds in je achterhoofd dat de kans succes op deze manier eerder klein is. Mensen zijn niet happig om hun domeinnaam te verkopen, zeker niet als hun website veel verkeer ontvangt. 

Check hier jouw domeinnaam en de beschikbaarheid

Heb je je idee al helder in je hoofd maar heb je nog niet gecheckt? Geen zorgen doe het makkelijk en snel in onze domeinnaam tool. Hier geen je simpelweg de gewenste naam in en je krijgt de resultaten van de beschikbaarheid te zien.

Is je domeinnaam nog beschikbaar dan kan je deze ook snel, makkelijk en voordelig registreren. Kies uit meer dan 50 verschillende extensies en doe het precies zoals je zelf wil.

Nog een handige tip: kies je voor de Belgische hosting van Xenius, dan krijg je er een gratis domeinnaam bij voor je eerste jaar!

Johan