Microsoft NCE zorgt voor prijsstijging op Microsoft 365 licenties

Inner page hero image

Vanaf 1 maart 2022 voert Microsoft een aantal veranderingen door in haar 365 licenties. Microsoft lanceert een nieuw licentiemodel: de Microsoft New Commerce Experience (Microsoft NCE). Volgens Microsoft willen ze met NCE inspelen op de digitale transformatie. Met dit nieuwe model komt ook een prijsstijging van hun producten, maar ook de manier waarop jouw abonnement wordt afgerekend zal veranderen. Wij informeren je graag over wat deze wijzigingen voor jou zullen betekenen.

Microsoft NCE: geen schaalbaar maandmodel

NCE vervangt vanaf januari 2022 het huidige Cloud Solution Provider (CSP) licentiemodel. Het NCE-model omvat abonnementen zoals Office 365, Microsoft 365, Dynamics 365, Windows 365 en Power Platform. Microsoft stelde een transitieperiode tot 1 maart 2022, waarbij CSP en NCE naast elkaar beschikbaar zijn. In deze periode kan je bestaande abonnementen opzeggen en verlengen onder de nieuwe NCE-voorwaarden. Ook kan je abonnementen onder het huidige CSP-model verlengen. Nadien kan je alleen nog NCE afnemen, waarbij jij je verbindt tot jaarlijkse abonnementen. Vele klanten veronderstellen dat de licenties onder CSP onder een maandelijks schaalbaar model vallen. Dit is niet het geval, aangezien het volgens de kleine lettertjes in de Microsoft-overeenkomst gaat om een jaarabonnement. Abonnementen op basis van een maandmodel worden tot wel 20% duurder.

Nieuwe voorwaarden bij Microsoft NCE

Met het nieuwe model komen ook enkele veranderingen in hun beleid. Microsoft zal werken met een gestandaardiseerd annuleringsbeleid in overeenstemming met bestaande niet-CSP licentieprogramma’s en abonnementsmodellen. Ook introduceren ze een nieuwe abonnementsperiode van één maand, zodat je het aantal gebruikers maandelijks kan wijzigen of opzeggen zonder verdere financiële verplichtingen. Ten slotte bestaat er een nieuwe optie om licentietarieven vast te leggen met een overeenkomst van 12 of 36 maanden. Het volledige overzicht van alle voorwaarden kan je lezen in de onderstaande tabel.

Microsoft NCE nieuwe voorwaarden

Prijsstijging Microsoft 365 én Office 365

Zowel Office 365 (met apps als PowerPoint, Word, Excel, Outlook, …) als Microsoft 365 (dat is Office 365 aangevuld met Windows 10 en de Enterprise Mobility Suite) worden vanaf 1 maart 2022 dus een stukje duurder. Microsoft verklaart de prijsstijging door de uitbreiding van deze pakketten met meer apps, meer AI en automatisering, maar ook een betere beveiliging. Deze prijsstijging is een wereldwijde prijsstijging en we zijn als aanbieder van deze producten dan jammer genoeg ook genoodzaakt deze prijsverhoging door te voeren.

Onderstaand een prijsoverzicht met de nieuwe tarieven. Deze tabel toont de meest voorkomende producten waarop een prijsaanpassing zal gebeuren. Gelieve ons te contacteren voor de volledige lijst.

Licentie Huidig/maand Nieuw/maand  Huidig/jaar Nieuw/jaar 
Microsoft 365 Business Premium € 16,90 € 22,32 € 202,80 € 223,20
Office 365 E1 € 6,70 € 10,08 € 80,40 € 100,80
Office 365 E3 € 19,70 € 27,12 € 236,4 € 271,20
Office 365 E5 € 34,40 € 44,88 € 412,80 € 448,80
Microsoft 365 E3 € 31,50 € 42,48 € 378,00 € 424,80

Beperk de prijsstijging!

De aandachtige lezer zal opgemerkt hebben dat in bovenstaande tabel de nieuwe prijzen per jaar afgenomen goedkoper zijn dan de nieuwe prijzen wanneer deze per maand worden afgenomen. Dat klopt ook! Vanaf 1 maart wijzigt Microsoft ook het licentie programma naar het New Customer Experience Programma (NCE), in dit programma zal jij jouw licenties per maand of per jaar kunnen aankopen. Wens je de flexibiliteit te behouden van het maand model (zoals je dat nu kent), dan zal Microsoft jou een toeslag aanrekenen. Microsoft wil op deze manier lange termijn relaties afdwingen bij hun klanten.

Maandelijks model

 • 20% duurder dan jaarlijks model
 • Upgrade van het aantal licenties kan
 • Downgrade van het aantal licenties kan maandelijks
 • Prijs ligt vast voor slechts 1 maand (en kan dus potentieel wijzigen als Microsoft dit zou beslissen)

Jaarlijks model

 • Jij verbindt je voor 1 jaar aan de bestelde licenties
 • Upgrade van het aantal licenties kan
 • Downgrade van het aantal licenties kan NIET in het lopende jaar (uitgezonderd de eerste 72u na activatie)
 • Prijs ligt vast voor 1 jaar en is dus beschermd tegen prijsstijgingen

Het nieuwe NCE model is het nog steeds mogelijk om jaarlijkse en maand licenties te mixen met elkaar. Bijvoorbeeld: jouw onderneming telt 5 vaste medewerkers, dan neem je deze best in het jaarlijkse model. Wanneer je tijdens het jaar 2 tijdelijke werkkrachten aanneemt voor slechts een paar maanden, dan kan je deze 2 extra licenties afnemen in een maand model en stopzetten na een paar maanden. Deze 2 licenties zullen dan duurder zijn ten opzichte van de jaarlijkse licenties.

Dit kan Xenius voor je doen vanaf 1 maart 2022

 1. Jouw huidige licenties zullen automatisch naar het nieuwe MAANDELIJKS model worden omgezet. Wens je de prijsstijging te beperken en jouw licenties vast te leggen voor 1 jaar? Laat ons dit weten via [email protected].
 2. Betaalde je de huidige licenties reeds upfront voor 12 maanden? Dan zal je in de loop van maart een correctie factuur ontvangen voor de resterende loopperiode.
 3. Maak je gebruik van een product waarin een Office 365 product is inbegrepen? De prijs zal automatisch worden aangepast aan de nieuwe tarieven.
Steve