DNS Flag Day: EDNS op DNS servers verplicht vanaf 1 februari

Inner page hero image

1 februari 2019 is een belangrijke dag voor domeinnaam eigenaars, vanaf 1 februari is het gebruik van EDNS op DNS servers verplicht. Om die reden is deze dag omgedoopt tot ‘DNS Flag Day’.
DNS Flag Day is de dag waarop het Internet kan breken. In deze blogpost vertellen we je wat meer over wat dit inhoud én wat je vooral dient te controleren.

Geschiedenis

Domain Name System of afgekort DNS is het systeem dat instaat voor de vertaling van een website adres naar het achterliggende IP adres. Wanneer je onze website bezoekt vertelt DNS onze computer dat hij naar de server met IP 185.59.17.22 moet gaan zoeken. DNS is ontstaan in een tijdperk dat het internet nog jong was en er vertrouwen was in de medemens. In de loop der jaren groeide het besef dat DNS robuuster én veiliger moest worden, daarom werd er in 1999 EDNS toegevoegd aan het DNS systeem. EDNS maakte oa. de komst van DNSSEC mogelijk.

Echter elke nieuwe toevoeging kent zijn overgansperiodes, sommige bestaande DNS implementaties konden niet overweg met deze nieuwe standaard en producenten van DNS software bouwen al jaren patches en work-arounds in in hun software zodat de oudere systemen kunnen blijven werken.
Het implementeren van deze work-arounds zorgt ervoor dat de software zwaar en traag reageert en verhoogt de kans op bugs in de software.

DNS Flag Day

Om de invoering van EDNS af te dwingen is men overeengekomen dat men vanaf 1 februari 2019 de ondersteuning voor deze work-arounds in DNS software gaat laten vallen. (Na 20 jaar mag dat al eens 😉 )

Wat betekent dat voor mij ?

Elk domeinnaam maakt achterliggend gebruik van nameservers, wanneer je gebruik maakt van nameservers die niet compatibel zijn met EDNS betekent dit dat je domeinnaam vanaf 1 februari mogelijks niet meer zal resolven en dus onbereikbaar zal zijn. Een domeinnaam die niet resolvt betekent ook geen website, email en alle aanverwante diensten !

Het zal niet zo zijn dat vanaf 1 februari alle niet compatibele servers niet meer gaan werken. Software leveranciers zullen vanaf die dag updates voor hun software uitbrengen die de ondersteuning gaat stoppen voor deze workarounds. Deze updates zullen zeker niet overal vanaf 1 februari actief zijn.

Ben je Xenius klant en maak je gebruik van onze nameservers ? 

Sit back and relax, je zal geen impact ondervinden van DNS Flag Day !
Onze 3 nameservers (ns3.hostedby.eu,ns4.hostedby.eu,ns2.hostedby.be) ondersteunen EDNS voor de volle 100% .

Geen klant bij Xenius of gebruik je andere nameservers ?

Controleer of je domeinnaam zal blijven werken via https://dnsflagday.net , geef je domeinnaam in en hopelijk krijg je een groene GO! te zien.. Is dat niet het geval ? Verhuis je domeinnaam dan vandaag nog naar Xenius! Dat is helemaal niet moeilijk en we helpen je er graag bij !

DNS Flay day test resultaat

 

Steve

Recente berichten

Google Chrome straft websites zonder geldig SSL-certificaat
07.05.2018

Eigenaars van website zonder een geldig SSL certificaat wezen maar best op hun hoede en lezen best verder.  Vanaf Juli 2018 zal Google beginnen met het verspreiden van release 68 van Chrome, in deze

Lees meer