De voordelen van DaaS

Inner page hero image

In onze blog ‘Wat is DaaS?’ kwam je al te weten wat DaaS (of Desktop-as-a-Service) precies is en waarom je het best in je bedrijf introduceert. Deze cloud-oplossing bied je de mogelijkheid als bedrijf elke medewerker te voorzien van een virtuele desktop geschikt voor om het even welk toestel of locatie. Het is dan ook vanzelfsprekend dat DaaS heel wat kan betekenen voor jouw bedrijf. Wil je weten welke voordelen Desktop-as-a-Service te bieden heeft? Lees er dan snel meer over in deze blog!

Het uitbouwen van een digitale werkplek

De laatste jaren is er heel wat veranderd in onze manier van werken. Medewerkers werken steeds vaker thuis of vanop locatie en dat volgens een flexibel uurschema dat aanleunt bij hun privéleven. Daarnaast kiezen verschillende bedrijven voor een BYOD-policy omdat dit eenvoudiger is voor de werknemers én kostenbesparend voor de organisaties zelf.

Om tegemoet te komen aan deze eisen en alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, werd DaaS in het leven geroepen. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om de ideale digitale werkplek uit te bouwen. Je werknemers kunnen vanop om het even welk toestel, wanneer ze maar willen, en vanop gelijk welke locatie via een internetverbinding steeds aan de nodige bestanden en applicaties. Alles is via de Desktop-as-a-Service van je cloud provider namelijk opgeslagen in de cloud. Dit heeft overigens ook een enorme positieve impact op de productiviteit binnen je bedrijf.

Kostenefficiënte cloud-oplossing

Voor heel wat bedrijven, zeker KMO’s, is dit één van de grootste voordelen van DaaS. Desktop-as-a-Service geeft jouw bedrijf de kans om heel wat operationele IT-kosten te besparen. Je hoeft immers niet meer te investeren in een uitgebreide IT-infrastructuur, want je werknemers kunnen eigen toestellen gebruiken om hun taken op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Daarnaast zorgt de cloud-oplossing ervoor dat je geen applicaties en data meer moet opslaan op eigen servers wat het aanschaffen en onderhouden ervan overbodig maakt.

Bovendien hanteert DaaS een ‘pay only what you use’-policy. Dit betekent dat je als bedrijf enkel betaalt voor de opslag die je daadwerkelijk gebruikt. Je betaalt maandelijks een vast bedrag per gebruiker wat je de flexibiliteit biedt om nieuwe werknemers aan te werven zonder daar torenhoge IT-kosten voor te moeten maken.

Behoud van controle

Een grote zorg die veel bedrijven hebben als het gaat om Desktop-as-a-Service is het verlies van controle. Geheel onterecht aangezien deze cloud-oplossing jou zowel meer zichtbaarheid als meer controle over jouw IT-uitgaven geeft. Je kan, afhankelijk van je provider, tenslotte eenvoudig zelf toegang geven en ontzeggen tot data en apps. Op die manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je werknemers lokaal data kopiëren of schrijven naar onveilige toestellen.

Schaalbaarheid

DaaS stelt je in staat snel en eenvoudig virtual desktops toe te voegen. Dat is onder meer handig wanneer jouw bedrijf gebruik maakt van tijdelijke projectteams of specifieke contracten. Je hoeft tenslotte geen hardware aan te kopen wat je de nodige flexibiliteit geeft om vrijwel onmiddellijk een desktop te maken of te verwijderen wanneer niet langer nodig.

Daarnaast biedt Desktop-as-a-Service de mogelijkheid om up en down te scalen naargelang de noden van je bedrijf, seizoensgebonden schommelingen of in geval van speciale projecten, overnames en fusies. Je kan met andere woorden onmiddellijk beantwoorden aan de onvoorziene behoeften.

Uitbesteding onderhoud, back-up, security en updates

Je eigen IT-infrastructuur en datacenter beheren, betekent dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud, de back-up én het uitvoeren van updates. Dit is niet alleen een tijdrovend takenpakket, het kost je ook nog eens handenvol geld. Bovendien sta je zelf in voor de beveiliging van je infrastructuur, data en applicaties.

Kies je voor DaaS, dan verschuif je deze verantwoordelijkheden naar je cloud provider. Je verlicht hiermee niet alleen het operationele takenpakket van je IT’ers, maar geeft hen ook de kans om een meer strategische rol binnen je bedrijf op zich te nemen.

Bovendien is je provider expert in het beveiligen van de Desktop-as-a-Service en dat is geen overbodige luxe in een tijd waar cybercriminaliteit weelderig bloeit. Ook wanneer computers gestolen worden of je werknemers ze verliezen, is er geen risico. Je bedrijfsdata bevinden zich niet lokaal op de computer én de toegang via DaaS wordt stevig bewaakt door onder meer multifactor authentication of single sign-on.

Daas of Desktop-as-a-Service heeft dus heel wat voordelen te bieden voor bedrijven, ook voor KMO’s. Dergelijke organisaties hebben immers een strak IT-budget, maar willen net zo toekomstgericht werken als de grote bedrijven. DaaS biedt hen dan ook de mogelijkheid om gebruik te maken van dezelfde tools, applicaties en diensten als hun grotere concurrenten zonder dat ze daarvoor stevige investeringen voor moeten voorzien.

Overtuigd van de voordelen van Daas en nieuwsgierig naar wat Desktop-as-a-Service kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan snel contact op met ons! We stellen met veel plezier de verschillende mogelijkheden voor en bekijken wat voor jouw bedrijf het meest geschikt is.

Benieuwd naar onze hosting en/of domeinnaam pakketten? Contacteer ons voor info.

Contacteer Xenius

Steve