Wat is DaaS?

Inner page hero image

Cloud computing won de voorbije jaren heel wat aan populariteit in de bedrijfswereld. Niet verwonderlijk, met het gamma aan voordelen dat het te bieden heeft in een tijdperk waar alles draait rond digitalisering en de verschillende veranderingen op de werkvloer zoals BYOD en telewerk.

Bedrijven die interesse hebben voor of reeds werken in de cloud zijn dan ook bekend met de verschillende cloud types en cloud oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan termen zoals Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS). Stuk voor stuk geven zij weer wat je als organisatie precies in de cloud wil plaatsen en wat niet.

In dit rijtje van cloud mogelijkheden behoort ook DaaS, voluit bekend als Desktop-as-a-Service. In deze blog willen we je graag wat meer toelichting geven bij wat DaaS is, wat het verschil is met een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) en waarom je DaaS het best in jouw bedrijf kan introduceren.

Desktop-as-a-Service, wat betekent het?

DaaS of Desktop-as-a-Service is een cloud oplossing waarbij je als bedrijf aan elke medewerker een virtueel bureaublad of desktop aanbiedt via de cloud en dat voor om het even welk toestel, op gelijk welke locatie. Op die manier kan je een volledige digitale werkomgeving uitbouwen die geschikt is voor de huidige noden en vereisten van je bedrijf en werknemers. Je medewerkers kunnen via het internet gebruik maken van hun eigen virtuele werkplek met toegang tot alle bestanden, applicaties, e-mail en tools.

Wens je als onderneming gebruik te maken van DaaS? Dan kan je bij een cloud provider deze service aanvragen via een abonnement. De externe provider is steeds verantwoordelijk voor het onderhoud, back-up, de upgrades en de opslagcapaciteit van de Virtual Desktop Infrastructure. Als klant kan je het beheer van de verschillende applicaties en de beveiliging van de VDI voor jouw rekening nemen, of je kan het uitbesteden aan de cloud provider.

Binnen VDI heb je de mogelijkheid tussen twee typen virtuele desktops, namelijk:

Pooled desktops

Bij pooled desktops connecteren meerdere gebruikers op een en dezelfde machine. Ze hebben elk een eigen desktop, maar delen onderliggende resources van de machine. Wanneer ze uitloggen, komen de resources terug beschikbaar in de pool voor andere gebruikers.

Personal of dedicated desktops

Bij personal desktops, ook wel dedicated desktops genoemd, krijgt elke gebruiker een eigen dedicated bureaublad dat niet gedeeld wordt met andere gebruikers. Dit is vaak een duurdere optie en maakt je gehele back-up strategie er niet eenvoudiger op omdat je telkens elke desktop individueel van een back-up moet voorzien.

Waarom kiezen voor DaaS?

Nu stel je je ongetwijfeld de vraag waarom DaaS een meerwaarde zou kunnen zijn voor jouw onderneming. Wel, eenvoudig: Desktop-as-a-Service biedt jouw bedrijf de mogelijkheid om in te spelen op de belangrijke veranderingen op de werkvloer en dat zonder een torenhoog IT-budget te moeten voorzien. Werknemers zijn bijvoorbeeld steeds meer op zoek naar een flexibele manier van werken die dichter aanleunt bij hun privésfeer. Telewerk treedt steeds meer naar voren, wat een sterke beveiliging van alle IT-infrastructuren met zich meebrengt.

DaaS is, door de vele voordelen waaronder een gecentraliseerde en uitgebouwde werkplek die steeds beschikbaar is vanop om het even welke locatie en toestel, voor heel wat bedrijven een kostenefficiënte en flexibele oplossing voor het creëren van een digitale werkomgeving. Specifiek voor startups of KMO’s kan Desktop-as-a-Service een heuse (financiële) meerwaarde betekenen. Je bespaart niet alleen op de uitbouw van een on-premise datacenter, maar betaalt een vast bedrag per maand en dat terwijl je bouwt aan een toekomstgerichte manier van werken.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van DaaS en wil je weten wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan snel contact op met ons! We geven graag meer toelichting over onze DaaS.

Contacteer Xenius

Steve